Soorten Honden Haar

Om te weten hoe een hond aan zijn haar is gekomen moeten we een stukje terug in de tijd, naar de tijd dat er nog niet echt honden waren. Want honden stammen namelijk af van wolven. Naar mate de jaren verstreken kwamen er verschillende soorten honden in verschillende gebieden van de wereld met elk verschillenden omstandigheden om te overleven. Hieronder lichten we 8 soorten hondenhaar even kort toe.

Kort of glad haar

Kort of glad haar is een dun laagje haar dat dient als een dun deklaagje tegen de kou. Onderwol zult u bij dit soort vacht niet of nauwlijks vinden. Deze vachtsoort komt dus ook niet in de rui, wel verhaard de hond het hele jaar door stukje bij beetje.
Dobermanboxer

Langhaar

Langhaar kunnen we verdelen in twee categorieën, namelijk langharig met veel onderwol en langharig met weinig onderwol.

Bij langharig met veel onderwol wordt het meeste onderhoud vereist van de eigenaar(s). De vacht kent geen rui maar verhaart geleidelijk het hele jaar door. Hierdoor kunnen echter wel gemakkelijk klitten optreden omdat er zich veel onderwol bevindt.

Bij langharig met weinig onderwol verharen gedeeltelijk over tijd bepaalde plekken haar met onderwol en al.

drenthse patrijscrocker spanielIerse Setter

Haarloos

Haarloze honden, ook wel naakthonden genoemd, zijn vrijwel helemaal kaal met soms wat haar op de kop, poten en staart. Van de naakthond bestaat ook een wat harigere variant die de Powderpuff genoemd wordt.

chineese naakthondmexicaanse naakthond

Stokhaar

Stokhaar is een dubbele vacht die bestaat uit een zachte wollige ondervacht met de dekharen daarover. Tijdens het voorjaar verhaart de hond zijn gehele vacht om klaar te zijn voor de zomer met een flink wat dunnere vacht. In het najaar vind er nog een rui plaats om daarna weer een dikke vacht aan te laten groeien voor de winter.

rottweilerlabrador retrieverSamojeedSchotse Herdershond

Vilthaar

Vilthaar is enorm lang haar met een dubbele vacht, het bevat veel en lang onderwol. De onderwol vervilt snel door de structuur van het haar. Het is niet de bedoeling dat dit met hele plakkaten gaat maar dat er door het scheuren strengen ontstaan.

komodorpuli

Ruwhaar

Ruwhaar is een dubbele vacht en lijkt veel op stokhaar. Het verschil is dat ruwhaar in één keer ruit, De rui vind elke zes maanden plaats, ongeacht het seizoen. Als het haar in de rui is moet dit met de hand worden geplukt. Binnen enkele weken groeit er weer een nieuwe laag haar overheen.

cairn terrierairedale terrierbouvier

Kroeshaar

Honden met kroeshaar hebben een onderwol die zeker wel verhaart, maar terwijl het verhaart groeit het wel gewoon door. Daarom moeten honden met dit soort haar regelmatig worden geknipt of geschoren.

bedlingtonpoedelkerry blue